8 tips för nybörjare på yoga – hur du är förberedd till tänderna

Leave a comment

Det är mycket som flyger genom huvudet under en första klass. Vad ska man ha på sig? Vad tycker folk? Har alla varit där tidigare? Hur börjar man? Vad betyder namasté? Etc…

Här kommer 8 tips för nybörjare på yoga. Om du är en newbie – här kommer alltså en liten guide till din första yogaklass.

yoga för nybörjare

1. Kolla in olika alternativ för yoga, var vill du yoga? Med vem?
Var inte rädd att fråga runt gällande lärare som rekomnedras eller om vänner gått på någon speciell studio. Vad är dina alternativ? Word of mouth är det bästa och kanske också det säkraste kortet någonsin.

2. Man måste börja någonstans. Du behöver inte ha någon avancerad erfarenhet för att vara med i en klass. Du behöver inte ens ha någon erfarenhet alls. Vad du behöver är viljan.

Chansen finns att oavsett din yogaerfarenhet när du kommer till en ny klass så kan det kännas lite annorlunda. Ny lärare, ny studio, klass, sätt att undervisa annan musik eller ingen musik. Men go with the flow. Du kommer vänja dig i takten, och hitta din egen väg att yoga på, jag lovar. Introklasser eller nybörjarklasser är oftast lite lugnare i tempo och kan ge dig en bra grund för vad som kommer senare om du vill testa annat.

Och om du nu tar en mer avancerad klass, var inte rätt för att inte veta vad du ska göra. Oftast ger lärarna olika alternativ till eleverna så du själv kan välja vad som passar dig.

3. Keep it simple. Du behöver ingen utrustning eller speciella kläder. Ta det du känner dig bekväm att röra dig i. Ibland har jag nya brallor, ibland inte. Oftast tränar jag i håliga tröjor eller det jag trivs bäst i, underställ. Jag vet att det ofta ser helt fantastiskt sportigt ut på bild. Men skit i det. Kom ihåg att det inte är därför du yogar, utan att det är för att du ska må bättre.

4. Emotionella erfarenheter – låt de komma. Du kan förvänta dig att någon gång under yoga uppleva att glaset med emotioner vid någon gång svämmar över. Yoga kan vara extremt kraftfullt inte bara för våra muskler och våra kroppar utan också för våra hjärtan, sinnet, känslor och vår själ. Jag ser ofta tårar falla under träningens slut i avslappningen, shivasana, och har själv släppt många spänningar och inre frustration i just denna position.

5. Säg hej! Innan klassen är det viktigt att du pratar med dig lärare. Introducera dig själv för personen och gör dem medvetna om du har skador, nya som gamla eller om du känner någon speciell smärta. Nacke, rygg eller höft? Vanliga smärtor som läraren bör veta av innan klassen börjar. Det är bara för att du ska kunna få speciella övningar eller modifierade övningar för din kropp.

6. Ta det lungt! Var beredd på att ha kul. Det behöver inte alltid vara dead serious i yoga. Det är normalt att titta runt lite på vad andra gör, för att själv veta vad man ska hitta på. Det är normalt att ibland känna sig helt borta, och det är helt normalt att känna att man vila eller ge upp. Det är normalt att trilla omkull, in i din granne eller platt på mage. Men hej! Vi har alla vart där. Du är inte den första som går genom dörren och inte den sista. En dag kanske någon tar råd från dig.

7. Ta med en kompis! Ibland är det lättare med nån att luta sig mot. Ta med dig en vän som stöd, och det kan vara kul att dela erfarenheter och tillsammans hitta yoga.

8. Le! Allvarligt…. ha kul. Det är resan som är det roliga, inte målet. På riktigt!